Hernieuwing Veerplein | Vlaardingen

10-4-2010 herbestemming & hernieuwing
Hernieuwing Veerplein | Vlaardingen

Opdrachtgever: Gemeente Vlaardingen.

Ontwerpteam: Treurniet Architectuur | kunstenares Wilma Kuil | terrazzospecialist Guillio Tomaello bv.

Feiten: Nationale competitie bekroond met de eerste prijs met 75% van de publieke stemmen | Oppervlakte: 8000m2.

Publicaties: Mebest Augustus-September 2010 Nieuw Vlaardings Tapijt.

In het ontwerp voor het plein is de geschiedenis van de omgeving één van de uitgangspunten die zichtbaar is gemaakt. Het Veerplein was van oudsher een kleine haven, van waar goederen, post en mensen zijn vervoerd naar het achterland en visa versa. Deze centrale functie uit het verleden is nog steeds relevant. Het plein is nu een plaats waar men verblijft, komt om te winkelen, geniet en rust op een bankje of op een terras.

Het plein heeft, van plint tot plint een vlak tapijt van divers gekleurd bestratingmateriaal, in een diagonaal patroon gelegd. In het midden van het plein bevindt zich een ruit van terrazzo. Deze visualiseert de geschiedenis met herkenbare beelden, als: de trekschuit met het trekpaard, de visserij en het geld dat werd verdiend met handel. De terrazzo platen omsluiten een blauw terrazzo deel dat het water vertegenwoordigt dat ooit liep langs het plein en de verbinding vormde met het kanaal en de buitenwereld. In het blauwe gedeelte 'zweven' verschillende waterlelies waaruit, computergestuurd water omhoog wordt gespoten in stroompjes en nevels. ’s Avonds, gaan de lichtlijnen in de terrazzo ruit aan wat een feeërieke sfeer creëert.

Aan de oostkant van het plein bevinden zich terrazzo 'bloemen‘, met een lichtbron in het midden. Ze lichten de bomen aan en kunnen worden gebruikt door kinderen, om op te zitten of te spelen. Tussen de bomen zijn comfortabele houten banken geplaatst. Het plein wordt verlicht vanuit de vier hoeken. Het bijzondere ontwerp van de hoge lichtmasten is geïnspireerd op het riet, wat de verbinding met het landelijke achterland weergeeft.

Toevoeging: tijdens de competitie is een publieke tribune als aanvulling op het plein voorgesteld. Deze is vanwege budgettaire redenen niet uitgevoerd.

Foto's | Impressies

 

 

‹ Back to List